Markalar İçin Sosyal Medya Stratejisi Oluşturma Rehberi

Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Nedir?

Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Nedir?

Sosyal medya pazarlama stratejisi, en basit tabiriyle sosyal medyada yapmayı planladığınız ve elde etmeyi umduğunuz her şeyin bir özetidir. Yapmanız gereken eylemler, eylemleriniz sonucunda elde ettiğiniz veriler ve bu verileri analiz etme sürecinin tamamı sosyal medya planlamanızı oluşturuyor. .

Sosyal medyadaki her gönderinizin, yorumlara yazdığınız her cevabın, yani kısacası bıraktığınız her izin bir anlamı olmalı. Stratejiniz ne kadar net ve ihtiyaçlarınıza yönelik olursa, başarılı bir sonuca ulaşmanız da bir o kadar kolay olacaktır. Bu yazımızda sosyal medya stratejinizi oluştururken izlemeniz gereken adımlardan söz edeceğiz.
İçinde bulunduğumuz çağda dijital dünyada var olabilmek için dijitalleşmeye önem vermek, her markanın sosyal medya stratejisini oluştururken mutlaka yapması gereken hamlelerin başında geliyor. 

 

Sosyal Medya Pazarlaması Neden Önemli?

• İşletmeniz ve potansiyel müşterileriniz arasında çift taraflı bir etkileşim sağlayabilirsiniz.
• Müşterilerin markanız ile bir sorun yaşadığı anda durumdan haberdar olup, hızlı aksiyon alabilir ve krizi fırsata çevirebilirsiniz.
• Potansiyel müşterilerinizi daha iyi tanıyıp, beklentileri doğrultusunda hareket ederek müşteri memnuniyetini yükseltebilirsiniz.
• Çok düşük maliyetlerle daha fazla müşteriye erişebilirsiniz.

 

 

Peki istatistikler ne diyor?

We Are Social, her yıl tüm dünyanın dijital verilerini analiz ederek bir rapor hazırlıyor. 2020 raporunda yer alan internet, sosyal medya ve mobil kullanıcı istatistikleri şöyle:

• 4.54 milyar internet kullanıcısı, dünya nüfusunun %59’u
• 3.80 milyar sosyal medya kullanıcısı, dünya nüfusunun %49’u
• 5.19 milyar mobil kullanıcısı, dünya nüfusunun %67’sini oluşturuyor.

Dünyada internet ve sosyal medya kullanımın bu kadar yüksek olması, etkili bir sosyal medya pazarlamasının hayati bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

Sosyal medya stratejisi oluştururken nelere dikkat etmelisiniz?


1. Hedef belirleme
2. Hedef kitle analizi
3. Rakip analizi
4. Uygun mecra seçimi
5. İçerik üretimi
6. Analiz ve iyileştirme

 

 

#1 Hedef Belirleme

Sosyal medya stratejisi oluştururken öncelikli adım hedefinizi belirlemek olmalı. Öncelikle şu sorulara cevap aramakta fayda var: Bu mecralarda neden yer alacaksınız? Oluşturacağınız strateji sonucunda neler elde etmeyi planlıyorsunuz? Markanızın bilinirliliğini mi artırmak yoksa daha çok satış yapmayı mı amaçlıyorsunuz?
Bir hedef belirlemeden sosyal medya pazarlaması için yaptığınız yatırımlardan geri dönüş beklemek pek de akılcı değil. Yatırımlanızın ne derecede başaılı olduğunu görmeniz için öncesinde hedeflerinizi belirlemelisiniz. Unutmayın ki hedef belirlemek, sosyal medya pazarlama stratejisi için gerçek anlamda bir mihenk taşıdır.

Hedeflerinizi belirlerken aşağıda yer alan ipuçları yol haritanızı belirlemenizde yardımcı olacaktır.

Spesifik olun: Sosyal medya hedefleriniz açık ve tanımlanmış olmalı.

Ölçülebilir olun: Hedeflerinizin ilerleyişini ölçebilmelisiniz.

Ulaşılabilir olun: Ulaşabileceğiniz hedefler belirlemelisiniz.

Gerçekçi olun: Hedeflerinizi zamana, kaynaklara ve pazarlama bütçenize göre oluşturmalısınız.

Zamanı planlayın: Raporlama ve takip için hedeflerinizi belirli bir zaman diliminde gerçekleştirebilecek şekilde belirlemelisiniz.

Bazı şirketler, her sosyal medya platformu için farklı hedefler koyar, bu da iyi bir yöntemdir. Bu yüzden organizasyonunuzun ihtiyaçlarına göre her ağ için iki-üç hedef göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.

 

#2 Hedef Kitle Analizi

Sosyal medya pazarlamasında kilit noktalardan biride hedef kitledir.
Birbirinden farklı birçok sosyal medya platformunun olduğunu ve her birinin hedef kitlesinin de birbirinden farklı olduğunu unutmamalısınız.
Markanızın sunduğu hizmetler nasıl bir hedef kitleye hitap ediyor? Bu sorunun cevabını verdikten sonra, potansiyel müşterilerinizin hangi sosyal medya platformlarını kullandığını, ne kadar zaman harcadıklarını, hangi zamanlarda aktif kullandığını, birbirleriyle nasıl etkileştiklerini ve ilgi alanlarını saptamaya çalışın.
Hedef kitlenizi tanıdıkça onlara ulaşmak düşündüğünüzden çok daha kolay olacaktır.
Tüm sosyal medya platformlarında aktif olmak küçük ve orta ölçekli firmalar için zor olabilir. Bu sebeple de nokta atışı yapmak ve sizinle ilgili olabilecek hedef kitlelerin yer aldığı mecralarda aktif olarak bulunmak, yapacağınız çalışmalardan daha iyi dönüşler almanıza yardımcı olacaktır.

 

#3 Rakip Analizi


Günümüzde birçok marka sosyal medyada da rekabet içerisindedir.
Bu rekabette doğru konum alabilmeniz için rakiplerinizin stratejilerini ve sosyal medya yönetimlerini iyi analiz etmeli, onların güçlü ve zayıf yönleri hakkında fikir sahibi olmalısınız.

Peki rakiplerin hangi hareketlerine dikkat etmelisiniz?
• Siteleri ve içerikleri nasıl şekillendirilmiş?
• Hangi konuları aktarıyorlar?
• Hangi içerik formatlarını kullanıyorlar?
• Marka kimliklerini nasıl konumlandırıyorlar?
• Takipçileriyle nasıl ilişki kuruyorlar?

Buzzsumo ve Ahrefs gibi araçlar ile rakiplerinizin sitesinde en çok link alan ve paylaşılan içerikleri analiz edebileceğiniz gibi içeriklerinin en iyi performans gösterdiği sosyal medya kanallarını da görebilirsiniz.


Buzzsumo: Yazılan içeriği inceleyerek fikir üretip rakiplere karşı farklı analizler çıkartabilen Buzzsumo, birçok konuda rapor sunarak fikir sahibi olmanıza yardımcı oluyor. Rakip kategorilerdeki makaleleri, kendi sitenizle kıyaslayarak rakiplerinizin önüne geçmek için ne tarz içeriklere odaklanmanız gerektiğini de söyleyebiliyor. Bunun için yapmanız gereken tek şey rakiplerinizin linklerini siteye girmek.


Ahrefs: Söz konusu dijital pazarlama olduğunda SEO’dan PPC’ye web sitenizin ve rakiplerinizin performansını daima düzenli olarak analiz edebileceğiniz online araçlardan birisidir. Özellikle backlink tarafında sunduğu veriler ve rakip backlink analizleri yapması bu aracı öne çıkaran özellikleri arasında bulunuyor. Ayrıca Ahrefs’in günlük 7 milyona yakın sayfayı taradığını da söylemekte fayda var

Talkwalker: Sosyal medya analiz araçları arasında en geniş kapsamlı ve en güçlülerden bir tanesi. Coğrafi dağılım, dil ve zaman dilimi konusunda en geniş kapsama alanına sahip. Dünya çapında 247 ülke ve 187 dilde hizmet veren Talkwater, rakiplerinizin de paylaşımlarından eşzamanlı olarak haberdar olmanıza da olanak sağlıyor. Hedef kitleniz ister Dubai’de ister Dublin’de olsun, ister Çince isterse Arapça konuşuyor olsun onları dinleyebilir ve onlarla iletişime geçebilirsiniz.
Talkwalker, sosyal medya gibi online mecraların yanı sıra basılı yayınlar hakkında da iç görü sağlıyor ve sizlerin kanaat önderlerini seçebilmenize olanak sağlıyor. Bunun yanında markanızın ya da ürününüzün insanlar tarafından hangi duygularla eşleştirildiğini de öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca iki yıl geçmişe kadar olan verilere de erişip geleceğe dair tahminler yapabileceğiniz bir hizmet sunuyor.

Neyi takip edebilirsiniz?

1. Markanız hakkındaki konuşmaları
2. Kendinizin ve rakibinizin sosyal medya performanslarını
3. 150 milyon web sitesi ve büyük sosyal ağları
4. Basılı medya ve TV/Radyo yayınlarından gelecek veriyi

 

#4 En Uygun Mecra Hangisi? 

Potansiyel müşterilerinize ulaşmak için hedefinizi belirlediniz, onların hangi mecralarda daha çok vakit geçirdiğini hedef kitle analizinde belirlediniz, rakiplerinizin hangi sosyal medya platformlarında daha aktif olduğunu da rakip analiziyle ulaştınız. Bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Peki siz hangi sosyal medya platformunda yer alacaksınız?

En uygun sosyal medya ağını seçmek size fazlasıyla zaman kazandıracak ve kısa sürede potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmenize yardımcı olacaktır.

We Are Social 2020 dünya sosyal medya kullanım istatistiklerine göre en çok kullanılan sosyal medya platformları şöyle:

Facebook: 2.49 milyar kullanıcı.
Youtube: 2.00 milyar kullanıcı
WhatsApp: 1,6 milyar kullanıcı
Instagram 1.00 milyar kullanıcı
Twitter: 340 milyon kullanıcı

 

 

 

#5 İçerik Üretimi

Sosyal medya ağları içerik bakımından farklılıklar gösterir.
Bu sebeple elinizdeki iş gücüne göre ne tür içerikler paylaşabileceğinizi kararlaştırmalısınız.

Bu konuda size bir fikir vermesi için kitlelerin en iyi tepki verdiği içerik konularından bazılarını sizinle paylaşmak istedik. 

• Haberler: Sektörünüzde neler olup bittiğiyle ilgili bilgiler veya şu anki trendlere dayanan yayınlar.
• İlham: Ürünlerinizin kullanımı ve dünyanın dört bir yanından alıntı grafikler veya fotoğraflar gibi belirli bir yaşam tarzını sürdürme motivasyonu
• Ürün Tanıtım İçerikleri: Kullanılan ürünlerinizin yüksek kalitede çekimleri, life style video paylaşımları.
• Yarışmalar ve Hediyeler: Takipçi sayınızı artırmak ve daha fazla insana ulaşmanıza yardımcı olacak içerikler.
• Soru cevaplar: Hedef kitlenize bir soru sorun. Örneğin; “her zaman geciken arkadaşınız kim?” gibi bir soru sorarak arkadaşlarını etiketlemesini isteyerek etkileşimi artırabilirsiniz ya da müşterilerinizden aldığınız ortak soruları kendiniz yanıtlayıp paylaşabilirsiniz..
• Perdenin Arkası: Takipçilerinize ürününüzü nasıl yaptığınızı veya işinizi büyütmek için neler yaptığınızı paylaşarak onlarla samimi bir bağ kurabilirsiniz.

 

 

 

#6 Analiz Et ve İyileştir.


Diyelim ki stratejinizi uygulamaya başladınız ama bazı taktikleriniz iyi sonuç vermedi veya stratejiniz size beklediğiniz sonuçları sağlamadı. Hemen endişeye kapılmayın. Ölçümleme tüm süreç boyunca yapılabildiği hatalarınızı ve başardıklarınızı detaylıca analiz edebilirsiniz. Bu analiz verilerle gösterileceği için hızlı aksiyon almanız da kolaylaşır. Gözlemleriniz ve ölçümlemelerinizle anlık strateji ve manevralarla tekrar başarıya ulaşabilirsiniz.
Verilerinizi inceleyin
Stratejinizi oluşturup verdiğiniz kararlar doğrultusunda ilerlemek kadar gidişatı ölçmeniz de önemli. Örneğin, hangi sosyal medya ağları ve paylaşımları web sitenize ne kadar trafik sağladığını inceleyerek doğru yolda olup olmadığınızı anlayabilir, gerekli güncellemeleri yapabilirsiniz.
Analiz yapmaktan vazgeçmeyin, tekrar deneyin
Verilerinizin takibini düzenli olarak yapmalısınız. Düzenli takip, zaman içindeki değişiklikleri, nelerin işe yarayıp nelerin yaramadığını fark etmenizi sağlar. Ayrıca anket oluşturup takipçilerinize de sorular sorabilirsiniz. Bu yöntem veri toplamak açısından etkili olacaktır.

 

Logo Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir? Yazımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. 

 

MARKANI HEMEN
ÜCRETSİZ SORGULA
20 Dakikada Başvuru için
Arayalım!