Şirket Kurmak İçin 7 Önemli Püf Nokta

Şirket Nasıl Kurulur? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

1. Pazar Araştırması Yapın

Pazar araştırması, bölgenizde faaliyet gösteren potansiyel müşteriler ve işletmeler hakkında bilgi toplamanın bir yoludur ve fikrinizin başarılı bir girişim fırsatı olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca işletmenizin bir rekabet avantajı elde etmesi için de bu bilgilere ihtiyacınız olacaktır.

  • Pazarınız hakkında iyi bir fikir edinmek için bu sorulara yanıt vermelisiniz
  • Talep: Ürününüz veya hizmetiniz için bir istek var mı?
  • Pazar Büyüklüğü: Teklifinizle kaç kişi ilgilenir?
  • Ekonomik Göstergeler: Gelir aralığı ve istihdam oranı nedir?
  • Konum: Müşterileriniz nerede yaşıyor ve işletmeniz nereye ulaşabilir?
  • Pazar Doygunluğu: Tüketiciler için halihazırda kaç tane benzer seçenek mevcuttur?
  • Fiyatlandırma: Potansiyel müşteriler bu alternatifler için ne öder?

 

2. İş Planınızı Yazın

İş planınız, işinizin temelidir. İyi bir iş planı, işinizi kurmanın ve yönetmenin her aşamasında size rehberlik eder. İş planınızı, yeni işinizi nasıl yapılandıracağınız, yöneteceğiniz ve büyüteceğiniz konusunda bir yol haritası olarak kullanabilir ve işletmenizin temel unsurları üzerinde düşünebilirsiniz.
Aynı zamanda, insanları sizinle çalışmanın veya şirketinize yatırım yapmanın akıllıca bir seçim olduğuna ikna etmek için kullanacağınız bir araçtır.
Bir iş planı yazmanın doğru ya da yanlış yolu yoktur. Önemli olan planınızın ihtiyaçlarınızı karşılamasıdır.
İş planınız, işinize başlamak için ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını belirlemenize yardımcı olacaktır. Elinizde bu miktar yoksa, sermayeyi artırmanız veya ödünç almanız gerekebilir. Neyse ki, ihtiyacınız olan sermayeyi bulmanın her zamankinden daha fazla yolu var.

 

3. İşletmenize Fon Sağlayın

Bir şirket kurmak için sermaye çok önemlidir. İşletmenizi finanse etmek, çoğu işletme sahibinin yaptığı ilk ve en önemli finansal seçimlerden biridir. İşletmenizi nasıl finanse etmeyi seçtiğiniz, işletmenizi yapılandırma ve yürütme şeklinizi etkileyebilir.
Ne kadar finansmana ihtiyacınız olacağını belirleyin!
Her işletmenin farklı ihtiyaçları vardır ve hiçbir finansal çözüm herkese uyan tek bir çözüm değildir. Kişisel finansal durumunuz ve işiniz için vizyonunuz, işletmenizin finansal geleceğini şekillendirecektir.
İlk olarak ne kadar başlangıç fonuna ihtiyacınız olduğunu öğrendikten sonra, bunu nasıl elde edeceğinizi planlamalısınız.
İş planınız, şirket açmak için ne kadar paraya ihtiyacınız olacağını belirlemenize yardımcı olacaktır. Elinizde bu miktar yoksa, sermayeyi artırmanız veya ödünç almanız gerekebilir.

 

4. İşletmenizin Yerini Seçin

İşletmenizin konumu, vereceğiniz en önemli kararlardan biridir. İster gerçek mekânda faaliyet gösteren bir şirket kuruyor ister çevrimiçi bir mağaza açıyor olun, yaptığınız seçimler vergilerinizi, yasal gereksinimlerinizi ve gelirinizi etkileyebilir.
Şirketinizi nerede kuracağınız kısmen hedef pazarınızın, iş ortaklarınızın ve kişisel tercihlerinizin konumuna bağlıdır.

 

5. Şirket Türü Belirleyin

Seçtiğiniz iş yapısı, günlük operasyonlardan vergilere ve kişisel varlıklarınızın ne kadarının risk altında olduğuna kadar her şeyi etkiler. Size doğru yasal koruma ve fayda dengesini veren bir iş yapısı seçmelisiniz.
İş modelinizi geliştirmek ya da yeni bir iş kurarken stratejinizi belirlemenizde Alex Osterwalder tarafından geliştirilen Kanvas İş Modeli (Business Model Canvas) yöntemini kullanarak yalın ve basit bir şekilde tek bir sayfa üzerinde iş modelinizi belirleyebilirsiniz. Bunu internetten bulabileceğiniz basit şablonları kullanarak ya da Ciz.io gibi web siteleri kullanarak da kolayca hazırlayabilirsiniz. Bu yöntem, fikrinizin girişime dönüşürken problem ve çözümleri en net şekilde kavramanıza yardımcı olacaktır.
Ticaret Kanunu’na göre girişim sektöründe çoğunlukla üç tip şirket görülür; Şahıs şirket, Limited Şirket ve Anonim Şirket.
“Peki ben hangi tür şirket kurmalıyım?” diye sorabilirsiniz. Aklınızda ki sorulara yardımcı olması için kısaca özetleyelim.
Anonim Şirket (A.Ş.)
Anonim şirket; en az 5 gerçek veya tüzel kişiden oluşan en uygun şirket türlerinden biridir.
Sermayesi en az 50.000 TL tutarında olmalıdır.
Ortak sayısı sınırsızdır.
Şirket yönetimi; yönetim kurulu, genel kurul ve denetim birimi tarafından yapılır.
Yönetim kurulu üyesi hem gerçek hem de tüzel kişi olabilir.
Limited Şirket (LTD.ŞTİ.)
Limited Şirket bir veya birden fazla gerçek ya da tüzel kişi tarafından kurulan bir şirket türüdür.
Sermayesi 10.000 TL altında olamaz.
Ortak sayısı 50’den fazla olamaz.
Kanunen yasak olmayan her türlü faaliyet alanında kurulabilir.
Yönetim birimi müdürlerden oluşur ve ortak sayısının 20’yi aşması durumunda denetim kurulu ve genel kurul oluşturulur.
Şahıs Şirketi
Şahıs şirketi; gerçek kişiler tarafından, iki veya daha fazla pay sahibi ile kurulabilir.
Önceden yatırılması gereken bir sermaye zorunluluğu yoktur.
Ortaklardan en az birinin ismi ve soyadı ile firmanın cinsini gösteren bir ibare, ticaret unvanında yer almak zorundadır.
Türk Ticaret Kanunu’na göre, kolektif şirket ve komandit şirket olarak ikiye ayrılır. Borçlar Kanunu’nda düzenlenen adi şirketler de şahıs şirketidir.

 

6. Marka İsminizi Şeçin

Şirketiniz için doğru marka adı seçimleriniz son derece önemlidir. Örneğin; Google markasını biliriz ve bu bize zor bir terim olmasına rağmen özgün fikir ve doğru pazarlama ile öğretilmiş bir markadır. Fakat çoğu insan Google’ın şirketin adı olduğunu düşünür oysa ki Alphabet şirketi çatısı olduğunu bilmez. Unutmayın ki son kullanıcıya ulaşacağınız isim şirket adınız değil markanız olacaktır.
Markanızı ve ruhunuzu yansıtan mükemmel ismi seçmek hiç kolay değildir. Şirket ismi seçerken pazar araştırması yapmalı ve tabi ki yaratıcılığınızı konuşturmalısınız! 😊
Marka kimliğinizi yansıtan ve sunduğunuz ürün ve hizmet türleriyle çatışmayan bir işletme adı seçmeye özen göstermelisiniz.
Beğendiğiniz bir isme karar verdiğinizde onu korumanız gerekir. Ayrıca, marka adınızın halihazırda başka biri tarafından kullanılmadığından emin olmalısınız. Hem markanızı korumanız için hem de başka biri tarafından kullanılmadığından emin olmak için patensorgu.com‘dan ücretsiz sorgulayabilirsiniz.

 

 7. Ufkunuzu Sınırlamayın


Artık global bir dünyada yaşadığımızın farkına varmalısınız. Eski tip lokasyon bazlı ya da fiziksel mağazaya dayalı geleneksel pazarlama stratejilerinin gitgide önemini kaybettiğine hepimiz şahit oluyoruz. İnternetin hayatımızda var olması ürününüzün ve hizmetinizin dijital ortamlara aktarılması ile sınırlar herkes için kalktı. Siz de tamamen internet odaklı bir iş yapmasanız bile orada olmalısınız. Satış yaparken e-ticaret pazar yerlerinde olmanız, web sitenizin olması ve sosyal medyalar üzerinden etkileşim almanız oldukça önemlidir. Sizi bulunduğunuz konum ne olursa olsun öncelikle Türkçe kullandığınız platformlarda tüm ülkeyle, İngilizce ya da müşteri kitlelerinizin yer aldığı ülkenin dilini kullanmanız da tüm dünya ile buluşturacaktır. Hedeflerinizi çekirdekten katman katman ilerleterek çağımızın nimetlerinden doğru bir planlama ile optimum sonuçları alabilirsiniz.

 

MARKANI HEMEN
ÜCRETSİZ SORGULA
20 Dakikada Başvuru için
Arayalım!